Завантаження ...
banner
banner

Чернігівщина одна з перших розпочне вакцинацію від COVID-19

21 лютого головний санітарний лікар України Віктор Ляшко відвідав Чернігівщину. Мета – перевірити, чи готові медичні заклади області робити щеплення від коронавірусу. Вакцина, найімовірніше AstraZeneca, має прибути в Україну найближчим часом...

Ніжин, Чернігівщина, вакцина, коронавірус

У неділю, 21 лютого головний санітарний лікар України Віктор Ляшко відвідав Чернігівщину. Мета – перевірити, чи готові медичні заклади області робити щеплення від коронавірусу.

 Вакцина, найімовірніше AstraZeneca, має прибути в Україну найближчим часом. Втім коли саме це станеться, – Віктор Ляшко не уточнив.

Про доставку вакцини та температурний режим

– Чернігівщина отримає вакцину одна із найперших. На національний склад привозять вакцину. На другий день 11 автомобілів виїжджають в 25 областей нашої країни. Є 7 областей, які отримають її в той же день. А до деяких буде доїжджати, на наступний день буде передача вакцин, – пояснив Віктор Ляшко.

За його словами, в Чернігівській області все готово до вакцинування: регіональні склади, пункти щеплення та мобільні бригади.

Він запевнив, що холодовий ланцюг буде дотримано від літака до пацієнта. Для цього є термобокси для транспортування та холодильники в пунктах щеплення.

Для препарату AstraZeneca режим зберігання становить від +2 до +8 градусів за Цельсієм. Вакцину Pfizer тримають за температури -80, Moderna потребує -20.

Використані шприци утилізуватимуть у спеціальних боксах.

Скільки доз вакцин отримає область

На Чернігівщину приїде 7 тисяч доз препарату. Цього вистачить, щоб вакцинувати 3,5 тисячі медпрацівників. Кожен має отримати по дві вакцини з перервою майже в місяць. Щеплення робитимуть дві мобільні бригади, вони вже пройшли відповідне навчання.

 – Зазвичай за два місяці одна мобільна бригада використовує близько 4,5-5 тисяч доз вакцин. Тому ми й кажемо, що дві бригади готові, і вони мають завантаженість на 2 місяці роботи, – сказав головний санлікар.

 Згодом в Україні працюватимуть 600 мобільних бригад і 4250 кабінетів щеплення.

 Чи згодні лікарі вакцинуватися

Начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш зауважив, що вже кілька тижнів в області йде підготовка до старту кампанії з вакцинування. Визначені люди, які отримають щеплення першими.

 – 50-60% персоналу згодні на щеплення. Деякі перехворіли, тому з ними виникають питання, – зауважив Петро Гармаш.

Заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк запевнила, що область готова до того, щоб оперативно провести вакцинацію.  

 Як отримати вакцину безкоштовно

В Україні безкоштовно вакцинуватимуть людей 18-59 років. З 1 березня всі бажаючі можуть реєструватися в мобільному додатку “Дія” і стати в чергу на вакцинацію.

 – Коли провакцинують пріоритетні групи або з’являться вільні дози, тоді будуть підтягуватись з листа очікування, і їх (людей. – Ред.) будуть запрошувати до кабінетів щеплення. Буде приходити або повідомлення, або буде набирати оператор з гарячої лінії, – сказав Ляшко.

 Дітей наразі не вакцинуватимуть, оскільки жоден препарат не проходив випробування на дітях.

 P.S. Актуальну інформацію про вакцинування в Україні можна отримати на тематичному сайті Мінохорони здоров’я. А про хід щеплень у світі та останні новини про Covid-19 дивіться на сайті ВООЗ.

Наталія Найдюк, газета «Деснянка»
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: