Завантаження ...
banner
banner

Чому в новобудову в Третьому мікрорайоні досі не можуть заселитися люди?

"Ми обіцяли тримати ніжинців у курсі справ щодо введення в експлуатацію черги будинку по вулиці Третій мікрорайон, - пише у Facebook УкрСіверБуд. - У понеділок, 26 жовтня, відбувся

новобудова, Третій мікрорайон, експлуатація, ДАБІ

"Ми обіцяли тримати ніжинців у курсі справ щодо введення в експлуатацію черги будинку по вулиці Третій мікрорайон, - пише у Facebook УкрСіверБуд. - У понеділок, 26 жовтня, відбувся черговий етап, який ніби-то має наблизити справу до фіналу".
 
 
ПРО ТЕ, ЯК ПРОХОДИЛА ЧЕРГОВА ПЕРВІРКА ДАБІ У НІЖИНІ
 

«НАМ ЧЕРЕЗ ТИЖДЕНЬ НАРОДЖУВАТИ. КУДИ ДИТИНУ З ПОЛОГОВОГО ВЕЗТИ?» 
З ПОЛІЦІЄЮ І БЕЗ ІНВЕСТОРІВ
ЯК ПРЕДСТАВНИК ДАБІ У НІЖИНІ БУДИНОК ІНСПЕКТУВАВ

У понеділок, 26 жовтня, біля новобудови по вулиці Третій мікрорайон у Ніжині опівдні зібралось більше двох десятків людей. Всі вони очікували приїзду представника Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Він мав вкотре перевірити готовність будинку до введення в експлуатацію. 

«ДІТИ НА ГОЙДАЛКАХ КАТАЮТЬСЯ. ЧОМУ НЕ ПРИЙМАЮТЬ?»

Вже рік люди, які придбали квартири у новозбудованій десятиповерхівці, не можуть в’їхати у власне ж житло. Інвестор будівництва — «ЖИТЛОІНВЕСТ», генеральний підрядник — чернігівська будівельна компанія «УкрСіверБуд».

Всі умови для здачі створені. Під’єднаний газ, світло, вода, тепло. Є ліфт. Повністю виконане опорядження під’їздів, сходових клітин. Ну, просто-таки заходи і живи. У дворі проїзди забетоновано, облаштовані тимчасові паркомісця. І вже навіть встановлено дитячі гойдалки. Місцева малеча вже повним ходом бігає кататися. 

новобудова, Третій мікрорайон, експлуатація, ДАБІ

Біля під’їздів встановили надсучасний пандус за всіма нормами та правилами. І навіть поклали тактильну плитку. Такого не те, що у ніжинських, у чернігівських новобудовах не побачиш. Але дозволу на здачу об’єкту в експлуатацію ДАБІвці наполегливо не дають. 

Чому? Звідки така нелюбов до ніжинців? І коли люди все ж таки зможуть заселитись до власних осель? З такими питаннями і прийшли інвестори. 

Щоб заробити на власне житло ніжинці Дмитро та Катерина Клунко поїхали працювати за кордон. Кинули рідних, домівку. І рушили на заробітки. На відкладені гроші купили квартиру. 

— Мріяли про новобудову, — розповідає Дмитро. — Вклали гроші. Вже б і ремонт робити. Так ордерів не дають. Мусимо й далі жити з батьками. Скільки можна? Діти он уже на гойдалках катаються. Чому ДАБІ житло не приймає? Чекаємо. Ось-ось. І ніяк. 

— Квартиру купили два роки тому. Перші два під’їзди здали швидко. А наш чомусь затримується, — бідкається ніжинка Вікторія Коростиленко. — Про «УкрСіверБуд» тільки хороші відгуки знаємо. У Чернігові багато будували. Й по області. 

— До «УкрСіверБуду» у мене жодних претензій немає. Все, що від них залежить, компанія зробила, — розповідає одна з інвесторів Ольга Білецька. — Вони з нами на постійному зв’язку.

Прийшли на зустріч і представники місцевої влади. Хоч квартири і приватні, та проблеми загальні.

новобудова, Третій мікрорайон, експлуатація, ДАБІ

— До нас майбутні мешканці цього будинку звертались неодноразово. Чому до сих пір не зданий, — розповідає Ігор Алєксєєнко, заступник Ніжинського міського голови. — І причини невідомі. Державна архітектурно-будівельна інспекція не підписує документів про здачу в експлуатацію. А от що треба для цього, конкретно не вказує. Що можемо, те робимо. 
На зустріч прийшли підтримати мешканців. А вдасться чи ні, зараз будемо бачити. 

НАВІТЬ НЕ ПРЕДСТАВИВСЯ

Представник ДАБІ замість обіцяних 12 години прийшов після половини першої. 

— Як вас звати, хто ви? — звернулись до ДАБІшника люди. Той на питання тільки відмовчувався. А потім і взагалі пішов. Увесь час дзвонив комусь по телефону, радився. На людей особливо не зважав.

Віталій Ющенко, — все ж представився пресі. Але посаду так і не назвав. В Інтернеті з таким прізвищем значиться головний інспектор будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області.
— Я заступник міського голови. Якщо у вас є зауваження по суті, висловіть їх, — звернувся до інспектора Ігор Алєксєєнко. 

— Результатів зараз сказати не можу, — знітився дабіст. 

— А коли чекати? Вже рік чекаємо. Через тиждень народжувати, куди дитину з пологового везти? — не приховує відчаю і обурення Ольга Білецька. 

— Ми вам письмово відповімо, — ухиляється від відповіді Ющенко. — Закон передбачає або 10, або 30 днів. Ймовірно за десять днів.

— Дякуємо, — ледь не хором сказали інвестори. А хтось навіть зааплодував такій новині. Та, як виявилось, радіти було зарано…

«І МИ, І ВИ ДЕРЖАВНІ ЛЮДИ. ВСЕ МАЄ БУТИ ПУБЛІЧНО»

Віталій Ющенко дістав телефон. Пофотографував пандус біля під’їзду. Потім дістав рулетку. Зробив кілька замірів. І разом з представником інвестора зайшов у під’їзд. З ним пішли і представники інвесторів. Не всі. Виділили делегатів, щоб не заважати інспекції. Люди мовчки і слухняно спостерігали за тим, що буде відбуватись далі. 

новобудова, Третій мікрорайон, експлуатація, ДАБІ

Інспектор з перевіркою не поспішав. Зволікав і помітно нервував. І знову ж комусь телефонував. А тоді заявив, що при людях проводити огляд не буде. Мовляв, на нього здійснюють тиск. А потім… викликав поліцію. 

А от на запитання, чи є претензії до об’єкту так і не відповів. 

— Ми громадяни однієї країни. Чи можемо отримати відповідь? Ви ж посадова особа, — не витримують інвестори. — Та у вас, мабуть, уже і відповідь готова заздалегідь. Тому й перевіряти не збираєтесь. 

Поліція на виклик приїхала оперативно. Та скільки не розпитували, так і не зрозуміли, в чому справа.

новобудова, Третій мікрорайон, експлуатація, ДАБІ

— Вас люди ображають?

— Ні.

— Не пускають у під’їзд?

— Ні. 

— А що тоді?

— Здійснюють тиск. 

— Як?

Відповіді не було.

— Я розумію так, — розмірковує поліцейський. — І ми, і ви державні люди. І все має бути публічно. Часи зараз вже не ті, щоб від народу щось приховувати. 

На прохання поліції Віталій Ющенко показав посвідчення та доручення з Києва.
 
— Хто кому перешкоджає? Ми тільки за, щоб ви швидше провели свій огляд. І висновок дали, — вкотре звернулись до ДАБІшника інвестори. 

Та врешті змучені жителі поступилися. Готові на все, відступилися. І представник ДАБІ пішов у будинок без людей. 

Після огляду, Віталій Ющенко попросив документацію. Стоси документів несли аж троє. 

ДАБІшник гортав листки, щось фотографував. Увесь цей час люди чекали на вулиці. Загалом від його приїзду до кінця інспекції минуло зо три години. 

Ющенко мовчки вийшов з під’їзду і хотів вже йти.

— Ми вас стільки на холоді чекали. Може, хоч щось скажете? — звернулись до інспектора.

— Планування квартир відповідають. Усі попередні недоліки виправлено. Зауважень великих немає. Але треба подивитись документацію. Відповідь за десять днів, — тільки й зміг сказати ДАБІшник, а потім звернув за ріг будинку, де на нього чекав один з чернігівських забудовників. І разом вони рушили до місцевого бару. Теж на перевірку?

***
Історія з Ніжином аж надто показова. І питань у ній більше, ніж відповідей. Ще в березні президент Володимир Зеленський заговорив про розпуск ДАБІ як одного з найкорумпованіших органів. І реорганізація там дійсно триває. А наприкінці жовтня Кабінет Міністрів звільнив Юрія Васильченка з посади голови Державної архітектурно-будівельної інспекції. То чи міг взагалі інспектор вже майже неіснуючого органу оглядати об’єкт? 

Чому перевірка не могла проводитись у присутності майбутніх жителів? Адже наша влада відкрита до народу. А кожен з нас — президент. Цікаво, чи пустив би ДАБІшник на перевірку Володимира Зеленського чи так само викликав би на нього поліцію?

Чому все ж не приймають повністю і стовідсотково готовий для проживання будинок? Чи беруть забудовника «ізмором», щоб той врешті купив «вхідний білет»?
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: