Завантаження ...
banner

5 районів: як зміниться життя населення?

Відповідно до остаточного варіанту прийнятого Верховною Радою 17 липня цього року Чернігівська область матиме п'ять районів — Корюківський, Ніжинський,

Чернігівщина, нові райони, зміни

Відповідно до остаточного варіанту прийнятого Верховною Радою 17 липня цього року Чернігівська область матиме п'ять районів — Корюківський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Прилуцький і Чернігівський райони.

Всі новостворені райони були сформовані з огляду зручності транспортного сполучення та географічного розташування. Відтепер громадяни мають відчувати себе не мешканцями району, а перш за все мешканцями громади.

Як зміниться життя жителів в умовах нового районування?

- Питання, які раніше люди могли вирішити у районній адміністрації відтепер будуть доступні у громаді, адже громади беруть на себе повноваження рад.

- Виборці голосуватимуть там же, де і раніше у вже звичних приміщеннях своїх сільських рад, шкіл, клубів, бібліотек.

- Соціальні послуги також будуть надаватися у приміщеннях колишніх районних радах, оскільки там будуть розміщені відповідні структурні підрозділи для надання послуг населенню.

- Відповідно до плану дій уряду кожна громада буде мати свій ЦНАП (центр надання адміністративних послуг), співробітники якого зможуть надати послугу, як рівня державного органу так і органу місцевого самоврядування. Від питань у компетенції пенсійного фонду, зміни місця проживання до видачі закордонного паспорта.

- В окремих випадках великі стадіони, юнацько-спортивні школи, районні лікарні та інші великі інфраструктурні об'єкти будуть залишатися підпорядковані районним радам, оскільки громади не зможуть їх фінансово утримувати на цей час.  

- Структурні підрозділи пенсійного фонду будуть продовжувати працювати у колишніх районах, оскільки потреби на такі послуги були сформовані територіально з огляду на кількість населення. Співробітники таких підрозділів будуть мати графік виїзду до новостворених ЦНАПІв у громадах для надання послуг. Послуга буде наближена до центру громади.

Реформа триває, але 2020 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування та територіального розподілу районів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: