Завантаження ...
banner
banner

Що чекає на освітні заклади у Ніжині?

17 лютого на щотижневій оперативній нараді начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів про робочу зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. 10 лютого під час

школи, оптимізація, субвенція, Ганна Новосад, зустріч

17 лютого на щотижневій оперативній нараді начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів про робочу зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад. 10 лютого під час робочої поїздки на Чернігівщину Міністр відвідала ряд навчальних закладів у північних районах області, ознайомилася з ходом реформування галузі та зустрілася з керівниками місцевих органів управління освітою області.

На сьогодні в 2020 році планується скоротити в Україні 400 шкіл. У наступному році також планують скоротити не менше 400 шкіл. Це так звана оптимізація навчальних закладів. Головний критерій – мала кількість учнів.

У Чернігівській області 48% всіх шкіл малокомплектні, 44% - це школи першого і третього ступенів, де навчаються до 100 дітей. Тобто ці школи мають великі витрати і відповідно страждають міста обласного значення і великі школи, які не доотримують кошти з державного бюджету.

«На жаль, співвідношення держбюджету і місцевого співфінансування залишилося на попередньому рівні, - розповідає Станіслав Миколайович. – Ми намагалися пояснити, що ми вже ОТГ. Проте 70% усіх коштів для міст обласного значення йде з держбюджету, а 30% з міського. Хоча для ОТГ співвідношення 90 на 10%. Але для нас залишили стару норму».

З минулого року залишилося 4,5 млрд. грн по освітній субвенції, які в цьому будуть перерозподілені та підуть на закупівлю шкільних автобусів, на закупівлю обладнання для харчоблоків, на STEM освіту і поточний ремонт.

школи, оптимізація, субвенція, Ганна Новосад, зустріч

Кошти будуть затримуватися в обласних управліннях, які проводитимуть тендер на закупівлю. Тобто, за словами Станіслава Крапив’янського, на місця мало що дійде.

«Приємне те, що нарешті в Міністерстві зрозуміли що розміри освітньої субвенції обраховуються не вірно. В містах обласного підпорядкування кількість дітей зростає. Зараз буде певний перерозподіл коштів і 2,5 млрд. грн надійде на заклади загальної середньої освіти, – розповідає начальник управління освіти Ніжинської міської ради. – Розраховуємо, що Ніжин отримає декілька мільйонів гривень, бо в нас зросла кількість школярів в порівнянні з 2018 роком на 120 дітей (станом на 1 вересня 2019 року). 

Також було приємно, коли нас відзначили в тому, що у Ніжині виділяються мабуть найбільші кошти на протипожежний захист. А це суттєва проблема для нашої області. На Чернігівщині вже почали закривати навчальні заклади. А Ніжин входить в трійку міст, які витрачають на протипожежну безпеку великі кошти – це в рік близько 1 млн. грн.

Оптимізму після цієї зустрічі мало, але сподіваємось що гроші для Нової української школи надійдуть трошки раніше, ніж в минулому році. Це дозволить нам провести всі тендерні процедури із закупівлі вчасно». 

На зустрічі Ганна Новосад також відзначила, що в області проводиться значна робота для забезпечення якості освіти учнів у сільській місцевості. Оптимізація розглядається, в першу чергу, як створення освітньої мережі, що забезпечить повноцінну освіту кожній дитині. При цьому вона зазначила: враховуючи низьку щільність населення у значній кількості районів області, в Міністерстві опрацюють питання щодо можливого введення коригуючих коефіцієнтів при фінансуванні освітньої галузі за рахунок коштів державної субвенції (за матеріалами cg.gov.ua).

Наталія Нікітіна
Фото Чернігівської ОДА

школи, оптимізація, субвенція, Ганна Новосад, зустріч
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: