Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині у приватному секторі хазяйнуть бобри

Через аномально теплу зиму в околицях Лосинівки Ніжинського району, поблизу ставка з очисними спорудами, які належать місцевому молокозаводу, активізувалися бобри - валять дерева, будують греблі

бобри, Лосинівка, шкода

Через аномально теплу зиму в околицях Лосинівки Ніжинського району, поблизу ставка з очисними спорудами, які належать місцевому молокозаводу, активізувалися бобри - валять дерева, будують греблі ... Гризуни наробили чимало шкоди і в приватному секторі.

- Бобри оселилися у заводських очищувачах п'ять років тому, - розповідає 67-річна Тамара Савенко. - На нашій вулиці всього три садиби. Біля кожної з них - ставо. Наш замулився і обмілів. А в сусідському значно більше води. Його і облюбували бобри. Вони зробили там багато копанок і ходів, а на березі вирили кілька душників - щоб забезпечити доступ повітря до своїх нір. За зиму тварини вже з'їли весь молодий верболіз на берегах обох ставків і тепер атакують наші сади. У нашому вже обгризли кору на яблунях, грушах і вишні. Щоб врятувати інші дерева, я обмотую стовбури металевою сіткою ...

бобри, Лосинівка, шкода
 
За словами голови ГО «Асоціація мисливців і рибалок «Ірбіс» Ігоря Каленіченко, бобрів стало більше не тільки в Лосинівці, але і в Сальному, Крутах, Діброві:
 
- Спосіб боротьби з бобрами один: регулювання їх популяції. Полювання дозволяється тільки за офіційною ліцензією. Щоб її отримати, лосіновцам потрібно написати відповідну заяву офіційному користувачеві мисливських угідь - до Ніжинського районної ради Українського товариства мисливців і рибалок. Після цього фахівці підрахують бобрів за спеціальною методикою. Якщо кількість тварин перевищить норму, УТМР повідомить про це в Обласне управління лісового та мисливського господарства. На цій підставі Міністерство охорони навколишнього природного середовища України затвердить відповідний ліміт на відстріл бобрів.
 
mynizhyn.com за матеріалами Ольги Іванченко, «Гарт» №7 (2966) від 13 лютого 2020, gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: