Завантаження ...
banner
banner

За кордоном – шерифи, а в Ніжині будуть поліцейські офіцери громади

Сьогодні, 13 лютого, на черговому засіданні виконавчого комітету у різному представник поліції розповів, що через об'єднання громад і створення ОТГ, держава хоче змінити дільничого офіцера

поліцейський офіцер громади, пілотний проект, поліцейська станція

Сьогодні, 13 лютого, на черговому засіданні виконавчого комітету у різному представник поліції розповів, що через об'єднання громад і створення ОТГ, держава хоче змінити дільничого офіцера поліції на поліцейського офіцера громади. 

Поліцейський офіцер громади – це наступний крок у реформі Національної поліції. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там.  

Оскільки поліцейський офіцер стане повноправним представником своєї громади (яка візьме на себе частину фінансової підтримки його роботи), то й звітуватиме він не тільки перед керівництвом, але й перед самою громадою.

На території Ніжинщини є 4 громади: Лосинівська, Ніжинська, ОТГ, Вертіївська і Талалаївська громади. Нововеддення полягає у створенні поліцейської станції, поліцейський офіцер громади буде обслуговувати тільки територію відповідної громади. Один поліцейський може обслуговувати не більше 7 тис. населення. 

З такою пропозицією поліцейські звернулись до сільських громад на Ніжинщині, але далі розмов справа не пішла.

В минулому році Міністерство внутрішніх справ презентувало проект "Поліцейський офіцер громади", куди були запрошені представники громад з різних куточків України. На сьогоднішній день цей пілотний проект запроваджений лише в Дніпропетровській області. 

поліцейський офіцер громади, пілотний проект, поліцейська станція

Планується, що таких поліцейських почнуть навчати з травня місяця.

На місто Ніжин з населенням близько 70 тисяч потрібно мінімум 10 таких поліцейських. Робота поліцейського офіцера громади буде спрямована тільки на вирішення питань і проблем населення. 

Тобто це сбуде схоже на первинну і вторинну ланку як у медицині, для поліції первинною ланкою будуть такі поліцейські офіцери громади, а вторинною - слідчі оперпрацівники тощо.

Створення поліцейської станції, її утримання, транспорт для поліцейського має забезпечити місцевий бюджет, заробітну плату, премії, спецодяг і спецзасобами поліцейського офіцера громади буде забезпечувати Міністерство внутрішніх справ.

Як зазаначив представник поліції, такий поліцейський офіцер громади матиме більше повноважень, ніж муніципальна варта, про створення якої у Ніжині розмовляють не один рік.

На це заперечив депутат міської ради Юрій Хоменко, зауваживши, що набравши відповідно кваліфікованих людей у муніципальну варту, вона буде дієвішою за поліцію. Суперечку викликало питання щодо того, хто має більше повноважень: поліцейські чи представники муніципальної варти. 

До єдиної думки не дійшли, але питання створення поліцейських станцій розглянуть на початку наступного тижня у Ніжинській міськраді на відповідному засіданні. 

Наталія Нікітіна

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: