Завантаження ...
banner

У Ніжині презентували символічний альманах "Литаври"

Письменники та поети – люди не просто творчі. Вони інакше дивляться на світ, у, здавалось би, звичних речах бачать щось особливе, небуденне, тонко підмічають багатогранність людського буття… Нещодавно у Ніжині втретє прозвучали


Письменники та поети  – люди не просто творчі. Вони інакше дивляться на світ, у, здавалось би, звичних речах бачать щось особливе, небуденне, тонко підмічають багатогранність людського  буття…

Нещодавно у  Ніжині втретє прозвучали символічні «Литаври». Як зазначила організатор Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Литаври», письменниця, громадська діячка Тетяна Винник, цього року  фестиваль відбувся у шести локаціях: були задіяні Ніжин, Чернігів, Седнів, Бахмач, Остер, Корюківка. Тішить те, що фестиваль росте, набирає образів, розширюється, міцніє… 

А сьогодні, 4 листопада, в теплій, затишній атмосфері читального залу так званого «старого» корпусу НДУ, відбулася презентація альманаху "Литаври",  який виданий за підтримки Ніжинської міської ради в рамках Міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lуtavrу».
 
Захід зібрав письменників та поетів різних поколінь: від початківців  наївних школярів до відомих та досвідчених особистостей – вийшов такий собі місток між творчими поколіннями. На заході панувала тепла атмосфера та  щирі посмішки, а коли митці читали уривки з своїх творів, здавалося, потрапляєш у якийсь інший світ, де, як було зазначено на презентації, «художнє слово підіймає душевну тональність».
  
Господиня заходу, Тетяна Винник подякувала всім, хто причетний до цієї грандіозної події у літературному житті Чернігівщини, вручила подяки та прочитала власний вірш, присвячений її двоюрідній бабусі, яка повернулася із німецького концтабору. Естафету читання передали далі, і поети та письменники по черзі відкривали завісу своєї творчої душі. 

Модератором сьогоднішнього дійства Тетяна Винник назвала ніжинського поета, прозаїка  Анатолія Шкуліпу.
 
До слова запросили Леоніда Горлача – автора понад 50 книг, шести романів у віршах, лауреата численних літературних премій.  Леонід Никифорович підкреслив, що у наш час не так просто «достукатися» до людей, бути почутим, але завдяки таким заходам це вдається.

Теплими були виступи вченого-філолога, журналіста, літературознавця, поета, прозаїка, декана філологічного факультету, доцента, відмінника освіти України Олександра Забарного, письменниці, журналіста, науковця, лауреата Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова – 2015» в номінації «Вибір видавця» за сучасний бароковий роман «Ігри з Іваном», лауреата Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2019 рік Тетяни Сидоренко, поета і перекладача, колишнього керівника (протягом двадцяти років) літературної студії НДУ імені Миколи Гоголя Олександра Гадзінського,  професора кафедри методики викладання української мови і НДУ  імені Миколи Гоголя, доктора педагогічних наук Юрія Бондаренка, письменника, поета, драматурга і перекладача Володимира Гільчука.

Своїми творами зацікавлювали і чарували Михайло Ломоносов, Злата Березенець, Мілана Решітько, Андрій Ніколаєнко, Яна Хілько, Олексій Біленко, Сніжана Семенко, Анатолій Ролік… У кожного – свій неповторний стиль та творчий почерк.

Не забули подякувати спонсорам, які завжди підтримують Міжнародний фестиваль інтеграції слова – Марині та Валерію Козирєвим.

Час, відведений для презентації альманаху, збіг швидко, але залишилися теплі світлі враження від сьогоднішнього свята художнього слова. 

Валентина Пильник






































Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: